Steve Haines kurs i Biodynamisk Kraniosakral terapi 2016

Steve Haines kurs i Biodynamisk kraniosakral terapi 2017

Steve haines kurs i Biodynamisk kraniosakral terapi 2017

Steve Haines kurs i Biodynamisk kraniosakral tearapi 2017

Steve Haines
Spine, Nervous System and Pain
Pain is Really Strange

en Biodynamisk Kraniosakral avancerad/fortsättnings kurs
an advanced biodynamic course

2016-08-26 - 28 Stockholm, Sweden

Kursen med Steve Haines blev fullbokad och mycket uppskattad, se kurskommentarer nedan:

Kaisa

Jag vill verkligen rekommendera terapeuter som arbetar biodynamiskt att gå kurs för Steve Haines.

Kursen handlade om smärta och trygghet. Lättförståelig engelska även för mig som upplever att jag ibland har svårt att hänga med när det pratas engelska. Teori varvat med praktiska övningar, och även övningar i samtal kring smärta – både i små grupper och i klient-terapeut-situation. Känns som om vi fick mycket ”kött på benen” under dessa tre kursdagar. Vi fick lära oss olika förklaringsmodeller och övningar om just smärta.

Så här vill jag sammanfatta: Smärtan sitter inte i kroppen, som vi tidigare trott, utan i hjärnan. Vi lärde oss hur man lindrar smärta genom att hjälpa klienten att uppleva trygghet.

Steve utstrålade själv trygghet och det upplevde jag i atmosfären. Gruppens dynamik kändes väldigt avslappnad.

Tack Åsa Brodd, ansvarig kurssamordnare, för denna fantastiska möjlighet att få möta utländska föreläsare i Sverige. Som extra bonus bjöds vi på ekologisk hälsofika samt trygga handledare. Dessutom hade kurslokalen i Hälsans Hus en härlig utsikt över Stockholms Ström och Djurgården och dessutom endast fem minuters promenadväg från hotellet.

Tina
-Jaha, så smärtan jag känner i axeln är bara inbillning, säger min far när jag försöker återge vad jag lärt mig under dagen. Nej, nej, nej, tänker jag. Jag är uppenbarligen inte i stånd att förklara hur smärta fungerar.  Än….
En som är det, skicklig på att förklara smärta alltså, är Steve Haines, lärare på kursen ”Pain is really strange”. Genom Steves pedagogiska vägledning fick vi, ett 20-tal kraniosakralterapeuter, med oss ett antal principer för att förstå smärta och för att kunna förklara, lindra och eliminera den hos våra klienter.

För det första är smärtan alltid verklig. Det måste vara vår utgångspunkt när vi möter klienter. Vi vet dock, bl a eftersom vi kan känna smärta i en amputerad lem, att smärtan inte sitter i vävnaden. Smärtan finns i dig, och i mig. Inte i vår tå, rygg eller nacke. Smärtan upplevs av oss som komplexa varelser, i en samhällelig och privat kontext och därmed är även smärtan komplex. Inget fungerar för alla, men allt fungerar ibland.

Steve Haines är kunnig, pedagogisk och oerhört mån om och respektull inför sina elever. Det är uppenbart att han studerar flitigt och håller sig a jour med smärtforskningens frontlinje. Han hedrar dem han lärt sig av och delar med sig av sina erfarenheter.

Under kursen skiljer han på akut och kronisk smärta. Den akuta smärtan har ett tydligt syfte – att skydda oss och hålla oss vid liv, medan kronisk smärta i många fall beror på att vårt nerv- och immunsystem begår misstag. Steves absoluta övertygelse är att de allra flesta människor är på tok för friska för att gå runt och ha ont. Alltför många accepterar smärta som en del av livet.

Hand i hand med smärta går rädsla och handlingar som flykt, kamp och ”freeze”. Motsatsen till detta är trygghet, säkerhet och lek. Försvarsreaktioner på fara uttrycker sig som kamp och flykt eller att vi helt drar oss undan. Motsatsen är trygghet och en känsla av lek och lust. Genom att förstärka människors känsla av säkerhet minskar smärtan.

Som jag ser det, ur ett utifrånperspektiv, är människor, som går runt och har ont, väldigt starka. Tänk om de kunde få hjälp att inte ha ont och därmed använda sin styrka till mer kreativa saker. Vilken värld skulle inte det kunna ge upphov till, både för den enskilde och hela samhället?

Monica
Det var fantastiska dagar. Då jag själv har haft kronisk smärta i cirka 10 år har jag en stor erfarenhet av smärta och mycket kunskap om hur den fungerar och när den accelererar. Ändå måste jag säga att jag nu har en helt ny uppfattning om hur det hänger ihop. Steve gav så enkla förklaringar, men ändå så kunniga och vetenskapliga och därtill en lång erfarenhet, så det gick verkligen på djupet!

Jag är så glad att jag fann modet att gå upp på ”scenen” och låta honom demonstrera en övning med mig som patient.

Något har hänt i mig, inte så att jag är fri från smärta, den har t o m varit värre sedan jag kom hem. Men jag har en helt ny tyngd i förståelsen för mig själv, för mina reaktioner och för hur jag har det i livet och hur det påverkar.

Jag hade en härlig dialog med min sjukgymnast igår och kunde ge henne massor med beröm för hur hon bemöter oss patienter med en otrolig trygghet och förståelse och ett stort lugn. Nu förstår jag varför hon är så duktig.

Kursdagarna gav oss så mycket och innehöll kraftfulla möten, många glada skratt och även tårar. En härlig kurslokal i en fantastisk omgivning på Söder – och ett fullständigt otroligt fika, ordnat av Mickey Vujicic från Gryningen. Den fikan gick utöver allt annat jag någonsin fått på en kurs!

Åsa Brodd – tack för att du som kursarrangör gav oss möjligheten!

Steve Haines kurs Spine, Nervous System and Pain – hur kan vi, kraniosakrala terapeuter, hjälpa människor att uppleva lite mindre smärta?  I denna kurs undersöker vi om vi kan bryta ett smärt-mönster genom att erbjuda hjärnan alternativa upplevelser av kroppen.

Steve Haines course Spine, Nervous System and Pain - how can we, craniosacral therapists, assist our clients to experience less pain? In this course we will explore ways to change the pattern of pain, offering the brain alternative ways to experience the body.

 • VAR/WHERE - i Stockholm, Hälsans Hus Fjällgatan 23
 • NÄR/WHEN - 26-28/8 2016
 • ANMÄLAN/REGISTRATION: till info@bkst.se
  uppge namn, adress, emailadress, telenr. Please state name, adress, email, telephone
 • KURSAVGIFT/FEE: SEK 4.995 (meals, accomodation not included)
 • Kursavgiften kommer att faktureras./An invoice will be emailed.
 • BETALNINGSVILLKOR: Vid avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften. Vid avbokning inom 30 dagar innan kursstart återbetalas kursavgiften, exkl anmälningsavgift, endast om läkarintyg för sjukdom hos kursdeltagare skickas in innan kursstart.
 • ÖVERSÄTTNING/LANGUAGE Steve pratar en mycket tydlig och lättförståelig engelska. Viktiga ord och nyckelprinciper kommer att översättas./The course will be taught in english.

Further information in english, testimonials: www.bodyintelligence.com

Kursens innehåll

Varifrån kommer informationen till hjärnan om smärta och hur kan vi stimulera hjärnan att hitta ett annat sätt att förhålla sig till och få kontroll över informationen från kroppen?
En väldigt stor del av signalerna kommer från ryggmärgen. En led i ryggraden som är begränsad i sin rörlighet skickar en mängd sensorisk information till centrala nervsystemet – som en sten i skon! Vi kommer att öva oss i att identifiera och behandla restriktioner i ryggraden – ta ur stenen ur skon - vilket dramatiskt kan utöka terapeutens möjlighet att behandla en stor andel smärtfulla tillstånd!


Vi kommer att se hur ryggraden är ett av de tydligaste uttrycken för midline – mittlinjen – i kroppen. Denna kurs kommer att behandla några enkla och effektiva sätt att orientera till och behandla denna nyckelstruktur i kroppen.

 • Att förstå smärta. `Pain is in the brain`
 • Ryggraden och nervsystemet – en enkel orientering
 • Förstå reflexer, facilitering och proprioception
 • Varför det smärtande stället i kroppen sällan är en bra vägledning till den egentliga orsaken
 • Ta bort sådant som irriterar hela systemet – ”Taking the load off the back of the donkey”.
 • Ryggradens embryologiska utveckling, midline och segment.
 • Utveckla färdigheter i att palpera ryggraden och förstå ryggradens anatomi i den levande kroppen. Vi kommer att öva på att hitta olika viktiga punkter på ryggraden
 • Att använda en tvåhandsteknik i att behandla ryggraden. ”Den slingrande ormen”
 • Enkla, effektiva sätt att identifiera och arbeta med fulcrum i ryggraden.

Om Steve Haines

Steve Haines Biography from Steve Haines on Vimeo.

Steve Haines är en internationell lärare i Biodynamisk Kraniosakral terapi och medförfattare till boken ”Cranial Intelligence – A Practical Guide to Biodynamic Craniosacral Therapy”. Han har tillsammans med Ged Sumner grundat Body Intelligence Training, ett utbildningsinstitut som ger Biodynamiska kraniosakrala grund- och fortsättningskurser över hela världen. För mer information se www.bodyintelligence.com

Steve är också senior tutor och post graduate trainer för Da Sein Institut i Schweiz. Han har dessutom varit engagerad som kraniosakral lärare hos CTET, Karuna Institute och University of Westminster.

Steve Haines har en lång bakgrund inom komplementär medicin. Han är Kiropraktor, lärare (nivå 3) inom TRE – Tension and Trauma Releasing Excercises, utbildat sig inom shiatsu i 3 år, arbetat 8 år med människor med mentala problem och med människor med immunförsvarsproblematik. För mer information se www.stevehaines.net


Steve har nyligen publicerat ”Pain Is Really Strange”, en bok som på ett mycket innovativt sätt förklarar vad smärta, och då särskilt kronisk smärta, handlar om – pain is in the brain! En bok som borde ligga på bordet i varje väntrum till läkare eller komplementär terapeut!

Safety and Embodiment Change Pain from Steve Haines on Vimeo.

Pain is really Strange Steve haines kurs i biodynamisk kraniosakral terapi